Een fractiemedewerkster van de VVD, die toen 25 jaar was, heeft Han ten Broeke in 2013 beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Ten Broeke was daarvan geen sprake, maar hadden de twee wel een relatie. ‘Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet ok, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren.’
De voormalig fractiemedewerkster werkt tegenwoordig op de redactie van EenVandaag. Ze laat weten dat de verklaring van Ten Broeke haaks staat op haar lezing van de gebeurtenissen destijds. Ze wil inhoudelijk niet verder reageren: ‘Ik vind het kwetsend en verdrietig dat dit verhaal in de publiciteit komt. De gesprekken destijds tussen de partijen leidden niet tot een eensluidende conclusie met betrekking tot de feiten. ‘We agreed to disagree’. Daarom zou het buitengewoon onverstandig zijn om deze zaak nu alsnog over te doen in de media. Ik ben ervan overtuigd dat niemand daar iets mee opschiet. Ik beschouw de zaak, toen en nu, als afgedaan.”
Han ten Broeke is al elf jaar een invloedrijk lid van de VVD-fractie. Hij was woordvoerder buitenland en voorzitter van de Kamercommissie Defensie. Hij is ook campagneleider geweest. Hij stond op plaats negen van de VVD-kandidatenlijst bij de laatste Kamerverkiezingen.
Vieze mannen
Het VVD-Kamerlid stapt op wegens een ‘ongelijkwaardige’ relatie met een bijna twintig jaar jonger meisje. Ze heeft hem destijds tegenover Halbe Zijlstra beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De VVD-Fractievoorzitter van nu, Klaas Dijkhoff vernederde zijn voorganger publiekelijk door te suggereren dat haantje Halbe de Ten Broeke-kwestie in 2013 veel te laks had opgelost.
Klaas Dijkhoff oordeelt dat Ten Broeke onder zijn bewind wel degelijk had moeten opstappen. ‘Ik vind dat Kamerleden geen relaties horen te hebben met medewerksters. Als je toevallig de liefde van je leven vindt in een medewerker, moet je die liefde voortzetten, maar niet als Kamerlid.’ Hij noemt de affaire ‘fout’ en ‘fnuikend voor het beeld van de VVD’.
Minister ten Broeke
Tijdens de formatie van het Kabinet-Rutte III werd de naam van Han ten Broeke vaak genoemd in verband met een ministerschap.
Hij zal nooit hardop ‘ja, ik wil’ zeggen. Vraag Han of hij zich al opmaakt om minister van Buitenlandse Zaken of Defensie te worden en hij maakt omtrekkende bewegingen. Meestal legt Ten Broeke de bal bij zijn geliefde partij. Rutte, Zijlstra en anderen moeten daarover maar beslissen, het is niet aan hem.
Verdekte eerzucht
Zijn bescheidenheid moet niet worden verward met een gebrek aan ambitie. Het is een publiek geheim dat Ten Broeke ook zelf vindt dat hij geknipt is voor een ministerspost. Zijn naam is zeker bij de afgelopen drie kabinetsformaties gevallen als bewindspersoon. Telkens greep hij mis. Waarom toch?
Drommelse draaimolen
Soms gaat partij- en coalitiepolitiek boven kwaliteiten, moet de bittere conclusie zijn van Ten Broeke. In 2010 werd hij gepasseerd door een CDA’er als Defensieminister (Hillen), in 2012 door een vrouw (Hennis) en in 2014 voor Buitenlandse Zaken door een PvdA’er (Koenders). Hij vond de energie om door te gaan als Kamerlid. Maar als hij ook in de ronde van 2017 wordt overgeslagen, is het de vraag of de liberalen hem kunnen behouden.
Aan zijn vakkennis en reputatie ligt het niet. Ten Broeke is al tien jaar buitenlandwoordvoerder van de VVD en ook voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie. Zelfs zijn ideologische tegenstanders – zoals SP’er Harry van Bommel – hebben zijn vakkennis publiekelijk geroemd.
Timmerfrans gooit roet in het eten
Tussen januari 2012 en juli 2013 speelde Ten Broeke een hoofdrol in een poging het vastgelopen vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen. Hij probeerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas met elkaar in gesprek te krijgen. Onderhandelaars kwamen naar Nederland. De pogingen werden gestaakt nadat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zich achter een Amerikaans vredesinitiatief had geschaard.
Oneliners bakken
Ten Broekes tweede carrièrehoogtepunt was de ‘oorlogszomer van 2014’; oorlog in Syrië en Gaza, vlucht MH17 werd boven Oekraïne neergehaald. De VVD’er reisde stad en land af om in scherpe oneliners het liberale buitenlandbeleid te verdedigen. Nog steeds duikt hij in alle uithoeken van het land op bij debatjes. Geen verrassende teksten die Rutte doen schrikken.
In het MH17-dossier bewees hij dat hij zijn woorden ook partijoverstijgend kan kiezen. Doorgaans gingen alle neuzen dezelfde kant op voor het gezamenlijke doel: de lichamen repatriëren en de oorzaak van de ramp achterhalen.
Zegeningen van de EU
D66 waardeert zijn pro-Europese blik en het feit dat hij vorig jaar voor de D66-initiatiefwet voor orgaandonatie stemde. Bij het CDA pleiten zijn rooms-katholieke roots voor hem en dat hij uit de provincie komt (Haaksbergen, Twente). Soms treint hij in het weekeinde samen met CDA-buitenlandwoordvoerder Pieter Omtzigt naar huis. Die goede samenwerking met zowel D66 als CDA kan Ten Broeke van pas komen als hij in een kabinet zit waarvan die partijen deel uitmaken.
Alpha kereltje
Kleven er geen nadelen aan Ten Broeke als minister? Jawel. Zijn voorkeur voor een restrictief vluchtelingenbeleid gaat D66 te ver. Zijn ruim tienjarige verblijf op het Binnenhof kan mogelijk ook tegen hem werken. Niemand draait ergens zo lang mee zonder scheve ogen. Soms wordt geroddeld over Ten Broekes haantjesgedrag. Zijn relatie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is competitief. Zelfde geboortejaar, zelfde ambities. Zijlstra wilde dolgraag minister worden. Kon hij Ten Broeke aan zijn zijde dulden?
Ook zij
Er kwam nooit een #MeToo-onderzoek onder fractiemedewerkers van Tweede Kamer. De Tweede Kamer zag af van een onderzoek naar ongewenste omgangsvormen en seksuele intimidatie onder medewerkers van fracties.
Vooral de VVD, PVV en de SP hadden bezwaar. Het argument van die drie partijen is dat de fractiemedewerkers niet in dienst zijn van de Tweede Kamer. Hun werkgever is de politieke partij die hen heeft aangenomen. De partijen doen daarom liever zelf onderzoek.
…en zij heeft ook nog wat
Volgens Metro-columniste Ebru Umar mietoeën alle mannen met een midlifecrisis, en ‘vinden grietjes dat normaal.’ De nooit uitgeslapen Umar vindt dat Ten Broeke best had kunnen blijven:
‘Welke mid lifer heeft z’n lul niet in een grietje uit een ander decennium geduwd? NOU?? Grietjes vinden dat normaal, Mid lifers ook, en dan stapt er iemand op om iets wat normaal is. Wie het snapt mag het zeggen.’