Illustratie van een rij mannengezichten in een dramatische, historische stijl, met baarden en intense blikken, verlicht door een vurige gloed in het midden.

Buitenlandse bemoeienissen in Venezuela

De onruststokers: voormalig president Jorge Quiroga en Colombia’s voormalig president Andres Pastrana

Voormalig president van Bolivia, Jorge Fernando ‘Tuto’ Quiroga Ramírez, en Andres Pastrana, voormalig president van Colombia, voeren momenteel een mediacampagne tegen de Venezolaanse regering. Quiroga, die Bolivia leidde na dictator Hugo Banzer Suarez en de jongste president van Bolivia werd in 2001, en Pastrana, die Colombia leidde van 1998 tot 2002, hebben beide een geschiedenis van controversiële leiderschapstactieken. Tijdens Pastrana’s presidentschap mislukten de vredesonderhandelingen met de FARC en de ELN, wat zijn beleid bekritiseerde.

Recentelijk reisden Pastrana en Quiroga naar Cuba om een prijs te ontvangen van een lokale dissidentengroep namens de IDEA, een forum van 37 voormalige presidenten en staatshoofden. Bij aankomst op de luchthaven van Havana werden ze echter geweigerd en vastgehouden. Pastrana beschuldigde het Cubaanse regime op Twitter van hun deportatie, waarbij hij een foto deelde van zichzelf en Quiroga in het vliegtuig met een “L” teken om “libertad” (vrijheid) te symboliseren. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Cuba, oftewel Ministerio de Relaciones Exteriores (MINREX) weigerde commentaar te geven, maar het Communistische partijblad Granma beschuldigde IDEA ervan te proberen “progressieve projecten” in Latijns-Amerika te ondermijnen met hun prijsuitreiking en provocaties.

IDEA (Iniciativa Democrática de España y las Américas), bestaande uit voormalige presidenten en staatsleiders uit Spanje en Latijns-Amerika, wordt door communisten vaak gezien als een instrument van neoliberale en imperialistische agendas. Hoewel de organisatie beweert democratie en mensenrechten te bevorderen, beschouwen communisten haar als een façade voor het ondersteunen van kapitalistische waarden en het onderdrukken van progressieve en socialistische bewegingen. IDEA wordt gezien als een middel voor westerse landen om invloed uit te oefenen en sociaaleconomische structuren te destabiliseren in overeenstemming met imperialistische belangen.

Het duo Pastrana en Quiroga probeert nu de publieke opinie te beïnvloeden door te demonstreren voor de vrijlating van twee personen die zijn opgesloten wegens pogingen om Venezuela te destabiliseren. Hun acties worden gekarakteriseerd als een ‘media-oorlog’, waarbij ze proberen het autonome rechtssysteem van Venezuela te ondermijnen. Beide ex-presidenten hebben nauwe banden met de Verenigde Staten, wat de bezorgdheid versterkt dat de Amerikanen mogelijk een rol spelen in deze situatie.

Afgelopen maart heeft Venezuela enkele Amerikanen opgepakt omdat zij probeerden invloed uit te oefenen op mensen in kustplaatsen langs de grens met Colombia, met het doel een coup te plegen. Deze beweringen zijn echter gebaseerd op berichten van de Venezolaanse regering en moeten worden bekeken in de context van mogelijke politieke motieven en belangen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de situatie complex is en dat de beschuldigingen van buitenlandse inmenging nog niet volledig zijn bevestigd door onafhankelijke onderzoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *