Op verschillende plekken Amsterdam is een expositie te zien over de huidige staat van de stad. Jonge makers uiten hun liefde, maar ook kritiek op ontwikkelingen in hun leefwereld.
De expositie is een initiatief van straatkunstenaar Tycho. De gemeenschappelijke deler is liefde voor de stad. Zijn eigen kunst maakt hij voornamelijk in de publieke ruimte, vaak met een kritische noot die de effecten van de veranderingen in de stad aan de kaak stellen. Al is de kritiek vaak uit liefde geboren.
Nu brengt hij makers samen in het Vrij Paleis voor ‘Kontempererrie Kuns’. “De één toont die liefde heel letterlijk door een soort ode te brengen aan de stad, maar kritiek uiten is ook een soort liefde. Je houdt van de stad, je houdt van het leven hier, maar je ziet misschien dingen die je niet aanstaan en dat kritiek uiten doe je omdat je van die plek houdt.”
De naam van de expositie komt niet uit zijn eigen koker, zo geeft hij toe. “Kunst die tegenwoordig wordt gemaakt oftewel de hedendaagse kunst, wordt contemporary art genoemd”, legt hij uit. “Door daar een soort Amsterdamse kwinkslag aan te geven en het te schrijven op een hele Amsterdamse manier, steek je een beetje de draak ermee. Die titel is bedacht door kunstenaar Hans de Tweede en die vind ik zo goed dat ik dacht, laten we onze groepsexpositie en onze kleine beweging zo noemen dan.”
Naast collega-kunstenaars, zijn het inmiddels ook vrienden geworden van Tycho, omdat hij ze al jaren ‘in de scene’ tegenkomt. “We wonen en leven allemaal in deze stad en zijn onderdeel van de samenleving hier”, aldus de expositieleider. “We zien dat Amsterdam verandert, op een positieve, maar ook op een negatieve manier. Dat proberen wij te laten zien, door middel van onze kunst en uitingen. Dat kan verschillen van een muurschildering, tot een tekst of een foto.”
Zo fotografeerde Vincent Vink een ‘Amsterdams Dagboek’ bij elkaar. “Mijn werk is een combinatie van de hele vriendengroep en een beetje onze gezamenlijke visie op de hedendaagse stad”, beschrijft hij. “Het gaat gepaard met veel graffiti, kunst en de wat rauwere manier van de Amsterdamse samenleving.”
Voor kunstenaar Boris Suyderhoud is het een eervol gevoel dat hij deel uitmaakt van de expositie. “Ik denk dat het tof is dat we de kans krijgen dat we allemaal ons eigen verhaal kunnen geven over hoe de stand van de stad is”, vertelt hij. “Ik ben heel trots om daar onderdeel van te mogen zijn en een verhaal te mogen vertellen over de stad, waarbij mensen even opnieuw kunnen stilstaan bij waar we staan.”
De expositie duurt nog tot en met zondag 14 juli.
Vrij Paleis
Paleisstraat 107, 1012 ZL Amsterdam
www.vrijpaleis.nl/