Een groep arbeiders uit de jaren 1930 in werkuniformen, marcherend in een industriële omgeving met een vastberaden blik.

Loze Verkiezingsbeloften

De huidige regering gaat er van uit dat de kiezers snel vergeten wat hen vóór de verkiezingen is beloofd. Hebben ze gelijk? Pikken wij dit zomaar? Om zieltjes te winnen, houden politieke partijen de burger eindeloos voor de gek.

PvdA: ‘Hoe we de economie op gang brengen? Door gezinnen te ontzien, dus geen hogere btw.’


VVD: ‘Werkend Nederland verdient belastingverlaging’


Loze Verkiezingsbeloften van de VVD en PvdA
Loze Verkiezingsbeloften van de regeringspartijen

De overheveling van alle producten en diensten behalve de dagelijkse boodschappen naar het hoogste btw-tarief, onderdeel van de hervorming van het belastingstelsel, gaat ten koste van banen van kappers en koks, de fietsenmaker, schoenmaker, de bouw en kledingreparateurs. Het is ‘een aanslag’ op de dagbladsector en brengt het maatschappelijk belang van hotelhouders en musea, boeken en tijdschriften ‘in het geding’.

Het plan is onverstandig, omdat de plannen juist een averechts effect kunnen hebben en kunnen leiden tot lagere belastinginkomsten.

Als je kijkt naar de grensstreek, waar de mensen massaal benzine tanken en boodschappen doen over de grens omdat de btw daar veel lager is. We verliezen al heel wat inkomsten door het hoge btw-tarief.
Ook in andere sectoren, zoals in de recreatie, zal een hoger btw-tarief gaat leiden tot lagere belastinginkomsten. De vraag is minder elastisch dan men denkt. Consumenten gaan gewoon minder besteden.

Het kabinet ziet informatievoorziening kennelijk niet langer als eerste levensbehoefte. Wiebes maakt boeken, kranten en tijdschriften gewoon duurder in het nieuwe belastingplan.

‘Totaal achterhaald, om niet te zeggen idioot,’ noemde de staatssecretaris van Financiën het hoge btw-tarief voor digitale media toen in een rechtse krant. De Europese regels lieten helaas niet toe dat online-media werden overgeheveld naar een lager tarief, zoals België en Frankrijk eerder deden. Die landen riskeerden een forse boete van Brussel, want Europese regels verbieden het vreemd genoeg om digitale kranten en e-books onder het lage tarief te laten vallen. Maar Wiebes beloofde dat hij zeker zou gaan lobbyen in Brussel om die btw-richtlijn aan te passen.

Dat leek succes te hebben. Een maand geleden vertelde Andrus Ansip, de Eurocommissaris voor de Digital Single Market tijdens een plenaire vergadering over de btw-regels nog aan het Europese Parlement dat hij toepassing van het verlaagde tarief op digitale dragers mogelijk wilde maken. Hij citeerde Jean-Claude Juncker, die eerder al had toegezegd dat er in de eerste helft van 2016 een voorstel komt om de Europese btw-richtlijn technologieneutraal te maken waarbij digitale media, net als gedrukte media, worden belast tegen het lage btw-tarief. Toevallig is dat precies de periode dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie. Wiebes zou dus zijn zin krijgen: de ‘rare verschillen in btw-tarieven voor diverse soorten pers’ die ‘niet meer van deze tijd zijn’ zouden verdwijnen. Daar zou de staatssecretaris zich ook hoogstpersoonlijk hard voor maken.

Precies het omgekeerde doen van wat eerst beloofd is
En nu doet Wiebes in zijn nieuwe belastingplan dus precies het omgekeerde van wat hij een halfjaar geleden nog bepleitte. Inderdaad, de digitale en papieren tarieven worden gelijkgetrokken. Maar niet door ze beide in het lage belastingtarief te plaatsen, maar juist door papieren boeken, kranten en tijdschriften duurder te maken. Het kabinet Rutte/Asscher ziet informatievoorziening kennelijk niet langer als eerste levensbehoefte.

Scholen, die zijn vrijgesteld van btw en de aanschafkosten van boeken niet kunnen aftrekken, zullen het extra geld dat ze van Bussemaker krijgen deels moeten uitgeven aan duurdere schoolboeken. Studenten zijn meer geld kwijt aan studieboeken. Uitgevers, die dankzij het economisch herstel net een beetje uit het dal kruipen, kunnen het zich niet veroorloven om de belastingverhoging voor eigen rekening te nemen.

Zo komt de toch al kwetsbare positie van onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek, de zelfbenoemde controleurs van Eric Wiebes en zijn vrienden, onder steeds grotere druk te staan. En zo zal jij, lezer, straks online niet goedkoper uit zijn voor betaalde artikelen en vijftien procent meer moeten betalen voor je papieren kranten en opinietijdschriften.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de belastingherziening:
Ministerie van Financiën – Belastingherziening 19-06-2015

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *