Een diverse groep jonge mensen met verschillende migratieachtergronden kijkt vastberaden naar de camera in een stedelijke omgeving.

Jongens in jurken, mannen in rokken

Honderdvijftig schilderijen, prenten, tekeningen, kostuums, accessoires, beelden, meubels en foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum maken duidelijk dat gender overal in terug te vinden is.

Laat je inspireren door de verhalen en kunstwerken van mensen die de grenzen van gender verleggen. Zo zie je 17de-eeuwse kinderportretten waarop álle kinderen een rok dragen. En leer je dat de kleur roze in de 18de eeuw werd gedragen door iedereen die het zich kon veroorloven, net als glitters, franjes en bloempatronen. Samen laten de objecten zien dat ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid, en gender in het algemeen, afhankelijk zijn van tijd en plaats.

„Gender is niet iets nieuws”, zegt Rijksmuseumconservator Charles Kang, het is geen modeverschijnsel waar men nu opeens mee bezig is. „Wij willen laten zien dat er verwachtingen, impliciete en expliciete regels over gender zijn, en dat die aan verandering onderhevig zijn.”

Zo staat er een Gispen-bureau in de zaal uit de jaren 60, vertelt conservator Maria Holtrop, waar een dames- en een herenvariant van bestaat. „Het is nergens uitgelegd door Gispen, maar de vrouwen kregen twee laatjes en de mannen hadden er blijkbaar vier nodig.” Het onderliggende idee: mannen hadden ruimte nodig voor belangrijke papieren, vrouwen minder.

Point of View toont ook hoe er altijd mensen zijn geweest wiens identiteit, expressie en ervaring niet binnen de conventionele kaders van mannelijkheid en vrouwelijkheid passen. Een historisch voorbeeld is koningin Christina van Zweden (1626-1689) die zich zowel vrouwelijk als mannelijk liet afbeelden. Ook worden portretten van recente iconen getoond die de fluïditeit van gender tonen, zoals Robert Mapplethorpe en Grace Jones.

De tentoonstelling belicht de veelzijdigheid van genderidentiteit, van transgender tot non-binair en alles daartussen. Het is een ontdekkingstocht door de wereld van genderidentiteit en je leert over de ervaringen van transgender personen, non-binaire mensen en genderfluïde individuen.

Het Rijks daagt je uit om na te denken over jouw ideeën over gender. Ben jij klaar om je grenzen te verleggen? Een workshop, podcast, een roze rondleiding door de collectie en meer. Je kunt je op verschillende manieren verdiepen in het onderwerp.

www.rijksmuseum.nl